banner vobu 750x100
Будівництво теплиць з полікарбонату, виготовлення парників

Будівництво теплиць з полікарбонату, виготовлення парників

Починаючи проектування і будівництво теплиць, потрібно враховувати, що споруда повинна бути досить міцним і стійким до дії вітру, снігу, встановленого всередині обладнання, ґрунту та рослин, а також витримувати власну вагу.

Якщо теплиця призначена для цілорічної роботи, то при її проектуванні слід враховувати тип снігового навантаження. Хмельницький належить до регіонів з досить високим сніговим навантаженням, потрібно здійснювати будівництво теплиць, які витримували б річний нанос снігу, зміцнювати за допомогою спеціальних конструкцій і робити скатний дах, щоб уникнути скупчення падаючого снігу. Навантаження від вітру в місті може становити до 45 кгс/м2 потоку повітряних мас, що обов'язково слід враховувати при будівництві типових конструкцій.

Вибираючи місце під зимові теплиці та парники в Хмельницькому, краще розташовувати їх коником на схід-захід, для весняних ж більш доречно розташування північ-південь. Теплиця повинна стояти на добре освітлюваному місці, захищеному від вітру. Рівень дренажних вод повинен бути низьким, в іншому ж випадку потрібно робити дренаж при максимальному нахилі грунту. Оптимальний рівень освітленості при нахилі покрівлі: 60-75 % на південний схил і 30° на північний.

Теплиця може бути розсадної або овочевий і служити як сезонних, так і цілорічно. Каркас може робитися з дерева, алюмінієвого профілю або оцинкованої сталі, а покриття може бути скляним, плівковим або полімерним. За типом будівництва тієї та парники бувають ґрунтовими, стелажними і гидропонными, а за типом конструкції - ангарными і блоковими.

Зараз виготовлення теплиць значно спрощується у зв'язку з тим, що на ринку представлено безліч деталей і елементів конструкції, особливо в такому місті, як Хмельницький. Це дозволяє будувати як приватні, так і виробничі теплиці різних типів. Конструкція теплиці складається з фундаменту, цоколя, стійок і профілів для кріплення покриття.

Для теплиці дуже важлива герметичність і хороший рівень пропускаемости випромінювань, що дозволяє домогтися парникового ефекту. Цим властивістю володіють скло, прозорий пластик, поліетиленова плівка. Проте вони мають свої недоліки: скло та пластик можуть розбитися, а плівка швидко зношується і втрачає свою пропускну здатність, до того ж вона не пропускає кисень і вуглекислоту, внаслідок чого рослини можуть «задихатися». Останнім часом стрімко набирають популярність теплиці з полікарбонату. Крім високої пропускаемости променів і прекрасної герметичності, теплиці з полікарбонату фільтрують тверде УФ випромінювання, пропускаючи тільки оптимальний УФ спектр. Також виготовлення теплиць може зводитися до спрощеним варіантам легко збираються і розбираються конструкцій. В таких випадках в якості покриття доцільніше застосовувати агроволокно. При грамотному побудові і правильному догляді теплиця здатна довго радувати свого господаря хорошим урожаєм.

 Автор Елена Ремотик