banner vobu 750x100
Кладка цегли, стін та блоків

Кладка цегли, стін та блоків

Коли цегляна кладка виконана без єдиної вади - це ідеальний варіант, однак практично недосяжний. Для цього потрібно щоб якість матеріалів співпало з професіоналізмом будівельника, а це автоматично означає високу вартість кладки цегли.

Проте краса для стін не так важлива, як міцність (якщо це не кладка облицювальної цегли), тому основна вимога, яка повинна задовольняти цегляна кладка - це висока міцність. Потрібно стежити, щоб горизонтальний шов не перевищував за товщиною 15 мм, а вертикальних - 10 мм, а сам розчин при цьому повинен бути досить еластичним. Приміром, у Хмельницькому можна знайти чимало майстрів з хорошим кладочним почерком. Є різні технології кладки стін: півцеглини, цегла, в дві цегли, і в залежності від типу буде коливатися вартість цегляної кладки.

Коли здійснюється кладка стін і простінків, відхилення від проектних розмірів не повинно перевищувати 15 мм. Для віконних прорізів ця межа становить 20 мм. Кладка цегли по вертикалі не повинна відхилятися більш ніж на 10 мм, а по горизонталі - на 20 мм. Кладка цегли виконується за допомогою кельми, кирки, рівня й схилу. Все це можна без проблем придбати в будь-якому місті і, зокрема, в Хмельницькому в будь-якому будівельному гіпермаркеті, або ж звернутися до майстра-укладальника. Ціна матеріалів і вартість цегляної кладки може змінюватись, потрібно вибрати для себе найбільш оптимальне співвідношення «ціна-якість».

Потрібно час від часу обов'язково перевіряти рівномірність кладки з допомогою рівня і схилу, щоб уникнути ухилу стіни. Навіть мінімальне відхилення від допустимих відхилень може привести до серйозних наслідків і з часом перетворити будинок у Пізанську вежу.

Кладка блоків здійснюється по тому ж принципу, що і кладка цегли. Керамічні блоки дуже схожі на цеглини, тільки відрізняються тим, що мають багато наскрізних каналів, рівномірно розподілених по своїй площі, а також, своєрідну зовнішню поверхню. За рахунок рифленою структури, вони щільно прилягають один до одного, тому кладка блоків менш трудозатратна і більш міцна на відміну від простої цегляної.

Кладка облицювальної цегли має більш жорсткі вимоги, ніж кладка стін. Виконати її самостійно досить складно, краще звернутися за допомогою до професіоналів авторитетної будівельної компанії, якими Хмельницький рясніє. Вартість кладки цегли у разі облицювання становить близько 1$ за цеглинка, що в масштабах будинку виходить досить недешево. Але зате кладка облицювальної цегли має ряд плюсів, адже облицювання дозволяє утеплити будинок і захистити його від вологи, а також істотно поліпшити його зовнішній вигляд.

Від того, як виконана кладка стін, особливо несучих, буде залежати дуже багато чого в процесі подальшої експлуатації будівлі, тому потрібно підійти до неї з максимальною відповідальністю і не допустити порушень у процесі. Якщо все виконано правильно, будинок прослужить не один рік.

 Автор Елена Ремотик